Вежбе за проширене вене

Важно је радити вежбе за проширене вене за све, без обзира да ли су видљиве само паукове вене на ногама или су се чворови већ појавили. Неопходно је убрзати циркулацију крви у свим случајевима, посебно ако је професионална активност повезана са сталним боравком у седећем положају или морате стајати неколико сати заредом. Наставници који проводе сате на одељењу, фризери који по цео дан праве фризуре, канцеларијски радници који не устају од компјутера од јутра до вечери, возачи који су приморани да чекају сатима на точковима саобраћајне гужве. . . многе такве професије, стога, поред наслеђа, исхране, вишка килограма, пасивног начина живота, постоји још једна важна тачка која утиче на здравље вена: морате да одморите ноге и да барем мало вежбате неколико пута дан. На пример, ако особа седи за рачунаром, онда није потребно много времена и простора да се испружи ногу испод стола и изврне ножни прст у оба смера. Наравно, постоје вежбе које захтевају простор, потребно их је радити стојећи или лежећи. Али елементарни покрети који нису приметни другима су одличан излаз у овој ситуацији.

вежбе за проширене вене

Једноставан сет вежби за проширене вене

Овде ће бити само три бода. За здравље ваших ногу можете себи приуштити да изводите ове једноставне и брзе вежбе за проширене вене:

  1. Ова вежба се може изводити и стојећи и седећи. Ногу треба подићи изнад пода и направити ротационе покрете прстом - прво у једном правцу 4 „окрета", затим у другом. Поновите 10-15 пута са сваком ногом.
  2. Као и први, овај задатак је погодан за седећи и стојећи положај. Нога мора бити подигнута са пода. Повуците ножни прст према себи све док не осетите пецкање или загревање у листовима (то је оно што раде мишићи поткољенице). Задржите 4 бројања и опустите стопало. Поновите 10-15 пута са сваком ногом.
  3. За трећу вежбу мораћете да напустите сто, али вреди. Ставите ноге у ширину рамена. Станите на врхове прстију. И замислите да је за круну везан конац, који је повучен. Може се замислити да је ово клица иза које се протеже цело тело, опуштено се протеже кичма. 4 бројања треба да "расту", стајање на прстима и - опуштање, уз повратак у почетни положај. Поновите 10-15 пута.

Поред вежбања

  • Они који проводе радни дан на ногама, или код куће морају пуно да стоје, на пример, перу много посуђа или кувају за велику породицу и тако даље, не би требало да се „смрзну" у једном положају. Добар излаз је да корачате с једне ноге на другу, правите кружне покрете прстима, као у горњем комплексу, плешете ако ситуација дозвољава. Можете ставити ниску столицу и наизменично стављати ноге на њу. Да бисте то урадили, можете користити било које погодне предмете - на пример, пречку за мердевине.
  • Код дуготрајног седења, ма колико то смешно звучало, вреди се преврнути са задњице на задњицу како би се бар с времена на време променио положај тела. Добро је повремено устајати и правити кружне покрете куковима. Када радите за рачунаром на даљину, препоручљиво је да замените столицу великом фитболом тако да је карлица у покрету што је више могуће.
  • Вежбе за проширене вене савршено су допуњене контрастним тушем. Померите млаз воде одоздо према горе по ногама да бисте помогли проток крви, превазилазећи силу гравитације. Након водених процедура, добро је лежати са подигнутим ногама (главно је да су ноге изнад карлице).
  • Поред тога, пливање и ходање помажу у борби против проширених вена. Довољно је пронаћи времена за шетњу умереним темпом по парку или у мирним двориштима. Трчање је, напротив, непожељно. Меке врсте спортских активности, попут ходања и пливања, помажу у побољшању циркулације крви, јачању кардиоваскуларног система. А пливање такође ублажава стрес на зглобовима.