Ласерска коагулација проширених вена

Ендовазална ласерска коагулација проширених вена је савремена, високоефикасна, сигурна и једноставна метода ласерског хируршког лечења раних стадијума проширених вена. Техника је популарна широм света, али се користи само у центрима за васкуларну хирургију опремљеним специјалном ласерском опремом. Уклањање проширених вена на ногама ласером пацијенти лакше толеришу у поређењу са класичном хирургијом и доприноси брзом опоравку.

Ласерско лечење проширених вена

Упркос свим позитивним аспектима, ласерска коагулација, као и свака друга метода, има своје недостатке. Веома је важно узети у обзир терапеутске могућности операције, користећи је само у оним случајевима када је то заиста индицирано и помоћи ће пацијенту. Неприхватљиво је све пацијенте са проширеним венама лечити ласером по шаблонском принципу, поштујући само комерцијалне интересе и моду.

Индикације и могућности методе

Само уз проширење површних вена (великих и малих сафенозних) доњих екстремитета од 1 и 2 степена могуће је њихово уклањање ласером. То значи да само у раним стадијумима проширених вена операција ласерске коагулације може бити ефикасна.

Тачније индикације за операцију:

 • Директан или благо вијугав ток проширених судова, када немају оштре кривине.
 • Недостатак великих проширених вена.
 • Проширење лумена вене је мање од 1 цм.
 • Главни тип варикозних вена, када се експанзија шири дуж централног трупа мале или велике вене сафене и не укључује велики број малих притока у процесу.

Ласерска коагулација варикса увећаних за више од 2 степена је неприкладна због високог ризика од рецидива болести у дуготрајном постоперативном периоду. Ако се процес протеже не само на стабла малих или великих вена вена, већ и на њихове главне гране (притоке), може се извршити комбинована операција. Укључује ласерску коагулацију главног дебла и хируршко уклањање проширених вена малих грана кроз одвојене мале пункције. Таква интервенција је такође ниско-трауматична и комбинује све предности ласерске и традиционалне хирургије.

Контраиндикације

Чак и код пацијената са мањим степеном проширених вена, ласерско лечење се не може изводити ако постоје контраиндикације за операцију. Они су апсолутни - категорични, у којима коагулација варикса може погоршати постојеће промене у ткивима, и релативне - привремене, у којима се повећава ризик од постоперативних компликација. Све контраиндикације су наведене у табели.

Апсолутно У односу
Поремећаји згрушавања крви у виду повећане склоности ка стварању крвних угрушака или крварењу Пурулентно-инфламаторни процеси коже у доњим екстремитетима, посебно на местима будућих резова
Тешко опште стање пацијента Погоршање постојећих хроничних болести унутрашњих органа и ткива
Знаци хроничне венске инсуфицијенције на ногама услед продуженог или тешког тока проширених вена (изражен оток, смеђе флеке, индурација и чиреви на кожи ногу) Акутне заразне болести (прехладе, вирусне, цревне инфекције)
Тромбофлебитис - запаљење проширених вена Проблеми са имунитетом

Током трудноће и раног постпорођајног периода, боље је уздржати се од операције ласерске коагулације проширених вена, иако то нема негативан утицај на фетус. То је због немогућности предвиђања тока постоперативног периода, великих оптерећења на доњим екстремитетима, хормоналних и имунолошких промена у телу.

Фазе операције

Принцип ласерске коагулације проширених вена ногу заснива се на термичком ефекту ласерских зрака. Делујући на ткиво, они их загревају, уништавају и лепе (заптиве, изазивају лепљење) зидове посуде. Као резултат, вена губи лумен, напушта и претвара се у ожиљно ткиво.

Процес ласерске коагулације проширених вена

Ласерска хирургија се изводи у стерилној операционој сали уз помоћ посебне опреме:

 • Ласерски коагулатор је уређај који је извор зрачења.
 • Ласерски светлосни водич - цеваста електрода са којом ласерски зрак делује на вену.
 • Ултразвучна машина способна да визуелизује површне вене, што ће омогућити да се процени колико су добро обрађене током операције.

Главне фазе интервенције:

 • Означавање вена.
 • Анестезија (ублажавање болова).
 • Директно уклањање вена ласером.

Трајање операције на једној нози је од 15-20 минута ако је потребно само једно васкуларно стабло, до сат времена када се ласерска коагулација централног венског стабла комбинује са класичним уклањањем малих проширених грана путем пункција (минифлебектомија). ).

Означавање вена

Успех ласерског уклањања проширених вена на ногама зависи од тога колико су добро означени (означени) захваћени судови. Да би то урадили, посебним маркером или бриљантном зеленом бојом цртају како и где варикс пролази на нози. Такође врше преоперативни ултразвучни доплер преглед вена и додатно обележавају карактеристике њиховог гранања, ако нису индиковане пре ултразвука.

Анестезија

Анестезија током операције може бити локална или регионална или општа. У првом случају, места убода и резова се инфилтрирају (убризгавају) препаратима локалних анестетика - ако се ласером третира само централна вена.

Инфилтрациона анестезија приликом уклањања проширених вена ласером

Ако је интервенција продужена (са минифлебектомијом), може бити потребна спинална анестезија или краткотрајна интравенска анестезија. У сваком случају, поступак ће бити безболан.

Директно извођење интервенције

Операција ласерске коагулације проширених вена на ногама је следећа:

 1. Након анестезије у горњој трећини бутине дуж предње-унутрашње површине испод препонског набора, ради се или пункција или рез коже дужине не више од 2 цм.
 2. Под визуелним или ултразвучним навођењем, велика вена сафена налази се на њеном споју са феморалном веном.
 3. Сафена вена се пресече и лигира, одвоји од дубоке, а у њен лумен се убацује дугачак (око 1 м) флексибилни светловод који се води до почетка суда у нивоу стопала.
 4. Узастопно повлачећи светловод до места убода на бутини, снопом делују на зидове вене, што изазива њено сагоревање, опустошење од крви и облитерацију (лепљење) лумена.
 5. Светловод се уклања, проверава да ли крвари, а рана на кожи се шије или превија.
 6. Ласером је немогуће уклонити мале варикозне гране. Уклањају се кроз додатне пункције које не захтевају шивање.
 7. На операционом столу, одмах након третмана вена на ногама ласером, екстремитет се превија еластичним завојем или се ставља индивидуално одабрана компресиона чарапа (чарапа).

Ласерска коагулација треба да се одвија под ултразвучним навођењем, што вам омогућава да видите како се лумен вене сруши и дозира интензитет ласерског зрачења.

Предности и мане

Ласерска коагулација је добар и радикалан метод лечења проширених вена, али није панацеа ни за ову болест. Његове предности и мане у поређењу са традиционалном хирургијом су описане у табели.

Ласерска хирургија Традиционална хирургија
Анестезија је често локална Локална анестезија није ефикасна
Без великих резова, без ожиљака Требају посекотине, биће ожиљци
Оперативна траума је минимална, вена се не уклања, већ је изгорела изнутра Вена се уклања, ткиво је повређено
Процедура је брза (мање од сат времена) Трајање операције је више од сат времена
Низак ризик од постоперативних компликација Чешће компликације у поређењу са ласерском коагулацијом проширених вена
Брз опоравак и отпуст са клинике (чак и на дан операције) Продужени опоравак, испуштање након неколико дана
Ласерски третман је могућ само са благим проширеним венама Можете уклонити вене захваћене проширеним венама било ког степена
Постоји ризик од обнављања лумена вене ако се не лечи добро Вене се уклањају хируршки, тако да никада неће обновити свој лумен
Захтева посебну опрему, тако да су трошкови високи Цена је два пута нижа у поређењу са уклањањем проширених вена ласером и не захтева посебну опрему

Ризици

Брзина и минимална траума хируршког лечења проширених вена ласером минимизирају оперативне ризике интервенције. Негативне последице и компликације јављају се код 1% оперисаних пацијената. Обично су локални и представљени су инфламаторним процесима дуж коагулиране вене. Реканализација (обнова лумена) и релапс болести су могући у 5%, што може бити повезано са операцијом без употребе ултразвучне опреме или код пацијената са тешким проширеним венама.

Постоперативни период

Рана активација пацијената је превенција негативних последица након ласерског третмана проширених вена. Можете ходати на дан операције. Производи за компресију (завој или чарапе) не смеју се скидати 2-3 дана. Након овог периода, могу се уклонити ноћу и када се крећу у хоризонтални положај. Компресијске чарапе треба да носите најмање месец дана, стављајући их пре него што устанете из кревета. И тешка оптерећења и недовољна физичка активност за ноге су контраиндикована.

Ласерска коагулација проширених вена ногу је веома ефикасан и сигуран метод радикалног лечења раних стадијума ове патологије, који се надмеће и чак превазилази ефикасност традиционалне хирургије. Али о сврсисходности његове употребе треба одлучити само специјалиста, узимајући у обзир индивидуалне карактеристике сваког појединачног пацијента.