Варикозне вене: степен развоја болести

Према проценама стручњака са Националног истраживачког медицинског универзитета, више од 50% светске популације има у свом арсеналу болест која се зове проширене вене.

Каква је то болест, зашто је опасна?

проширене вене

Болест је процес у којем периферне вене бубре и постају видљиве испод коже. Повећањем запремине, они се увлаче у чворове, што нарушава функције вентила. Крв не може циркулисати нормалном брзином, а венски притисак расте, растежући крвне судове који нису у стању да обраде вишак течности.

Варикозне вене су болест са којом није упозната само савремена медицина. Чак су и стари Византијци патили од ове болести.

Судећи по њиховом интересовању за болест и развијеним начинима борбе против ње (за лечење су се користили посебно третирани завоји), чак су и у то време проширене вене биле прилично честа болест.

Најчешће се проширене вене дијагностикују код жена. То је због хормонске позадине која се стално мења. Мушкарци, иако у мањем броју, посећују и ординацију флеболога, специјалисте који проучава структуру и функцију вена.

Степен болести проширених вена

Систем према којем је уобичајено квалификовати стадијуме болести укључује 6 стадија развоја болести:

 • Нула.Нулти ниво, или нулта фаза проширених вена, која се визуелно не манифестује. Пацијент се жали на појачано отицање, бол и грчеве у доњим екстремитетима. Међутим, нема видљивог проширења вена. Особа је споља здрава, али осећа све симптоме болести.
 • Први.На ногама се налази венска паукова мрежа, или плексус проширених судова. Штавише, пацијент пати од свих горе наведених симптома. Ако се у овој фази открије болест, потребно је одмах предузети мере. Лечење проширених вена 1. степена спроводи се у кратком времену и са мањим ризиком од компликација.
 • Друго.Ова фаза се сматра почетком озбиљне варикозне болести, јер може изазвати стварање крвних угрушака. На фотографији су проширене вене 2. степена, у којима пацијент може самостално открити проширене вене и чворове на ногама који се појављују након дуже имобилизације или напетости удова.
 • Треће.Горе описаним симптомима додаје се дневни едем, који се најчешће манифестује увече. На овој фотографији проширене вене 3. степена. Данас се најчешће дијагностикује.
 • Четврто.Због недостатка исхране, на кожи захваћеној проширеним венама појављују се промене пигментације. Почиње упални процес, који понекад доводи до атрофије коже и појаве трофичног чира.
 • Пето.У којој мери је чир зацељен.
 • Шесто.У овој фази трофични чир зараста веома дуго или се уопште не лечи.

Разлози погоршања проширених вена

Фазе болести не зависе само од занемаривања, већ и од других спољних и унутрашњих фактора, па ћемо размотрити главне:

фотографија проширених вена на ногама
 • непоштовање принципа здравог начина живота, укључујући правилну исхрану, бављење спортом, одустајање од лоших навика, може погоршати проблем и довести болест у критично стање;
 • одређени број професија које доприносе развоју или погоршању проширених вена. На удару су: канцеларијски радници, наставници, возачи, продавци. То је зато што су људи на овим положајима у усправном или седећем положају током дужег временског периода;
 • присуство болести које резултирају проширеним венама, на пример, гојазност, као и трудноћа;
 • придржавање одређеног стила одеће, на пример, ношење уских панталона које стежу крвне судове.

Важно је да су научници идентификовали и наследну предиспозицију за ову болест. Сходно томе, постоји вероватноћа да се проширене вене наведу код пацијената који се придржавају здравог начина живота.

Савети за превенцију

занемарене проширене вене

Ако се појаве симптоми болести, морате се одмах обратити специјалисту, без одлагања и без довођења болести на хируршку интервенцију.

Требало би да избегавате накупљање вишка килограма и седелачки начин живота, да се више крећете, бавите активним спортом и чешће боравите у природи.

Одећа мора бити удобна и испуњавати критеријуме за безбедно ношење.

Код проширених вена најбоље је дати ногама повишен положај, у том случају ће се смањити притисак на посуде и оток ће нестати.

Контрастни туш такође побољшава циркулацију крви и на тај начин олакшава пролаз крви кроз крвне судове.

Закључак

Као и код било које друге болести, не бисте требали одлагати одлазак лекару са проширеним венама. Рана дијагноза повећава шансе за успешну рехабилитацију и брз опоравак.